Bach virágterápia

Csakra és az Aura szerepe

A csakrák működése

A csakrák feladata, hogy az Egyetemes, Univerzális Energiát felvegyék és szétoszlassák az aurában, majd a nadikon keresztül a testben. A fizikai testben a nadikon keresztül jut el a idegrendszerhez,  az endokrin mirigyekhez, majd a vérbe. A csakrák tehát a test energiaellátását biztosítják.

A csakrák mindegyikét különböző számú szirommal és színnel ábrázolják a hagyományos, ősi képeken. A szirmok mindegyike egy-egy energia tölcsért a színek pedig bizonyos frekvenciákat szimbolizálnak. A csakrák tölcsérei fogó mozgást végeznek amelyen keresztül az Egyetemes Energia árad be a testbe és a hozzá tartozó aurarétegbe.

Minden egyes csakrához rendelhető egy-egy érzelem vagy érzés is.

gyökércsakra csepp1.csakra-Gyökércsakra (Muladhara )

Szimbolikus színe a vörös, szirmainak száma négy. Elhelyezkedése a gát (végbélnyílás és a nemi szerv között) , az endokrin rendszerben a  mellékvese tartozik hozzá. A Kundaliní erő székhelye, innen indul el felfele a gerincoszlop mentén. Eleme a Föld: a stabilitás és biztonság jelképe.                     

Az élet alapja, bizalom, élni akarás a fizikai világban. Önbizalom, a szülőkhöz (elsősorban anyához) és ősökhöz való viszony. Stabilitás és életösztön. Az összes múltbéli tapasztalat, kollektív tudatalatti. Vitalitás és az önmegvalósítás székhelye. Születés közben a fizikai világba való érkezéskor nyílik meg. Azok a csecsemők, akinek  születésükkor kevés az életösztönük, a gyökércsakrájukat kell erősíteni.

Alul működő gyökércsakra megnyilvánulásai : csökkent életerő, fizikai passzivitás, fáradékonyság, betegségekre való hajlam. Bizalmatlanság, létbizonytalanság, gyökértelenség.

Túlműködés: agresszív magatartás, túlzott anyagiasság, súlyproblémák vagy székrekedés.

 

Szexcsakra csepp2.csakra-Lép csakra ( Szexcsakra ) Svadhistana

Színe narancs, szirmainak száma hat. Elhelyezkedése a köldök alatt az alhas területe. Eleme a Víz,  a termékenység,megtisztulás és a kreativitás a jelképe.

Az érzelmek és a szexualitás kifejezéséhez kapcsolódik. A másik nemhez való viszony és a kreativitás tartozik hozzá. A szeretet kifejezése és áramlása, mely képessé tesz befogadásra és odaadásra. Fogamzással és termékenységgel áll kapcsolatban. Teremtés, alkotás mint alapösztön is ide sorolható.

Alul működő szexcsakra : csökkent nemi vágy vagy terméketlenség. Kreatív energiák hiánya. A szexualitás elutasítása vagy fontosságának tagadása. A fizikai egyesülés élményének elutasítása és a érzelmek kimutatásának elnyomása. Önértékelési zavarok, lelkesedés hiánya. A gyengédségtől való félelem. Nőknél a havi ciklus rendszertelensége is a szexcsakra alul működést jelezheti.

Túlműködés estén: túlzott szexuális aktivitás és agresszió. Gyakori partner váltás, felszínes kapcsolatok. Fokozott érzelmek mellyel nem tud mit kezdeni. Gyulladások a kismedencei testszelvényben.

 

  napfonat csakra csepp3.csakra-Napfonat csakra (Manipura vagy Solar plexus)

Színe sárga, szirmainak száma tíz. Hormonális szinten a hasnyálmirigy rendelhető hozzá.  Eleme a tűz , a inspiráció , energia és az újjászületés szimbóluma.

Személyiség kialakulása, érzelmek és az élmények megélésének képessége. Összeköti az asztrál teste az érzelmi életünkkel. Spirituális bölcsesség megtapasztalása vagyis az Én és a Mindenség közötti egységtudat. Hatalom , irányítás és a személyes erők meglétének székhelye. Ide sorolható az önbizalom, küzdő képesség és az akaraterő is. A személyiség kibontakozása és ehhez kapcsolódó élmények feldolgozás. Az Éntudat székhelye, jelzi hogy valaki hová sorolja magát a világba. Hogyan viszonyul a karrierjéhez és milyen irányúak a társadalmi törekvései.

Összeköttetést teremt  a lép csakra és a szívcsakra között. Egyfajta híd a szeretet(szívcsakra) és a szerelem (szex csakra ) között. Amennyiben a Napfonat csakra zárt a szerelem és szexualitás nem kapcsolódik össze.

Ez a csakra egyfajta köldökzsinórként is funkciónál olyan emberek között akik szoros kapcsolatban vannak egymással. Itt megfigyelhető, szálak formájában pl. anya és gyermeke között. A fizikai egészség is részben ezzel a csakrával függ össze.

A spirituális gyógyítóknál a napfonat csakra sokszor igen nyitott. Az azzal függ össze, hogy az Univerzummal való kapcsolat megteremtésének székhelye.

alul működő Napfonat csakra jelei : levertség, önbizalom hiány, gátlásosság, félelmek a kudarcoktól , gyakori a függőség viszony másoktól. Blokkolt érzelmek. Gyomortáji fájdalom, szorongás és fizikai szinten verejtékezés. Kor népbetegségének számító cukorbetegség is összefüggésben áll a Napfonat csakra kiegyensúlyozatlan működésével.

túlműködés esetén ingerlékenység, hatalmaskodás mások felett, túlfűtött érzelmek, lobbanékonyság, egoizmus. Túlfejlett Éntudat. Gyomor rendszeri betegségek, máj és epehólyag panaszok.

szívcsakra csepp4.csakra-Szívcsakra ( Anahata)

Színe zöld vagy rózsaszín szirmainak száma tizenkettő. Eleme a levegő a kapcsolat, megértés  a mozgékonyság szimbóluma. Endokrin szerve a csecsemőmirigy. 

A szeretet az együttérzés és az önzetlenség rendelhető hozzá. Az életöröm és közösségi kapcsolatok megélésének lehetősége. Képesség a Feltétel nélküli szeretet megélésének.  Én és külvilág közötti kapcsolat milyenségét mutatja vagy más néven a csoporttudat szintjét jelzi. Elfogadás és befogadás érzésnek megélésére ösztönöz. A tüdő munkája a be és- ki légzés is ide sorolható vagyis képes vagyok elfogadni és viszonozni a szeretetet . A Szívcsakra egyfajta híd az alsó három és a felsőbb csakrák között. Összeköti az alsó (fizikai) világot a spirituális világgal.

A belső szabadság és a szerelem megélésének központja. Empátia és a gyógyítói készség  a szívcsakrán keresztül valósul meg. Önzetlenség, mások iránti szolgálat és odaadás, a közösségért való tenni akarás területe.

A művészetekhez való viszony és annak megélésének képessége is a szívcsakrán keresztül történik. A szívcsakra nagyon interaktív vagyis amit belülről megélek az kapom vissza is. Ezért igen káros lehet a feloldatlan negatív érzelmek melyek folyamatosan egyfajta tükörként vonzzák a hasonló élményeket.

alul működés estén zárkózottság, sebezhetőség vagy túlzott érzékenység, érdektelenség, szeretet kifejezésére való képtelenség, depresszió.Túlzott kedvesség minden ember irányába, azonban bensőséges és személyes kapcsolatokat nehezen alakít ki.

túlműködés estén magas vérnyomás, szív és érrendszeri zavarok, mellkasi fájdalmak.

 torokcsakra csepp5.csakra-Torokcsakra ( Visuddha )

színe kék lehet ezüstös vagy zöldes behatással is, szirmainak száma tízen-hat. Eleme az éter mely az ötödik elemként is ismernek az előző négy elem egyfajta szubsztanciája. Endokrin szerve a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy.

Kommunikáció, beszédkészség a személyiség céljai rendelhetők hozzá. Érzések és gondolatok kifejező készségének központja. Egyfajta híd a érzelmi és mentális testek között. Érzékszerve a hallás vagyis nemcsak elmondhatjuk hanem meg is halhatjuk a belső üzeneteket. Kreativitás és az inspiráció. Mutatja hogyan tudjuk elfogadni a külvilágból érkező impulzusokat és hogyan reagálunk ezekre. Az igazság és a hamisság elválasztása és annak felismerése.

A torokcsakrán keresztül nyilvánul meg a nyelvi készség ,gondolataink és érzéseink kifejezése. Hogyan tudunk hallgatni és a saját véleményünket elmondani a külvilágnak.

alul működés estén csökkent beszédkészség, halkan vagy dadogva tudja csak kifejezni magát. Belső felismerések bent rekednek vagy csak foszlányokban törnek elő. Elfojtott harag és düh miatt elcsukló hang vagy gombóc érzet a torok tájékán. Nem bíznak saját belső megérzéseikben.

túlműködés estén fecsegés, szünet nélküli szóáradat vagy harsány kitörések, felfokozott kommunikációs kényszer.

harmadik szem csakra csepp 6.csakra-Harmadik Szem csakra ( Ajna )

színe indigókék vagy ibolyakék, szirmainak száma kilencvenhat. Hozzárendelhető endokrin szerv a agyalapi mirigy.

Az egyén az Univerzumról alkotott felismerései, intuíció , szellemi erők rendelhetők hozzá. Szellemi tudásra  és magasabb rendű értékek megismerése való törekvés. Megérzések amelyek nem feltétlenül racionálisak. Telepátia és tisztánlátás  vagy egyéb paranormális képességek székhelye. A múlt és a jövő érzékelése. Minden olyan kommunikáció, mely nem a hagyományos nyelvi kifejezéssel történik ide sorolható. A rejtett igazságok felismerésnek lehetőségét mutatja.

alul működés estén: túlzott anyagi gondolkodás, félelem az ismeretlentől és a megfoghatatlantól. Spiritualitás elutasítása.

túlműködés estén: fejfájás, hormonális problémák. Tudással visszaélés mások manipulálása. zavaros kavargó ötletek amelyt nem tud megvalósítani. Gyakori fejfájás vagy látászavar. Hormonális egyensúlytalanság.

korona csakra csepp 7.csakra-Koronacsakra (Sahasrara)

színe ibolyakék vagy fehér és arany illetve ezek keveréke , szirmainak száma ezer. Endokrin szerve a tobozmirigy.

A spiritualitáshoz  való viszony és a Kozmikus tudattal való kapcsolat. A koronacsakrán keresztül vagyunk képesek a Legfelsőbb Lénnyel felvenni a kapcsolatot. Belső tudás és az eggyé válás székhelye. A legmagasabb rendű önmegvalósítás területe. A csakra feladata, hogy a Egyetemes Energiát képes legyen befogadni majd azt kisugározni.

Önuralom és a transzcendentális készség fejlesztése a koronacsakrához kapcsolódik. Ezen a területen vagyunk képesek a saját spirituális énünkkel felvenni a kapcsolatot.

A korona csakránál fejlett vagy kevésbé fejlett állapotról beszélhetünk. Ezért a legfontosabb feladatunk az az, hogy folyamatosan fejlesszük.

Csökkent működés estén gyakori a halálfélelem, céltalanság vagy létbe vetet hit teljes elvesztése.