Bach virágterápia

Gyakori kérdések

Mi a virágterápia?

A virágterápia természetes gyógymód, kiválóan alkalmazható öngyógyításra, mivel nem tartalmaz semmilyen káros összetevőt. 

A virágesszenciák a Virág a Napfény és a Forrásvíz találkozásából születő információs jogorvoslatok. Nem tartalmaznak mást, “csak” a virágok lenyomatát, ezért biztonságosan adagolhatók minden korosztály számára.

A virágesszenciák kiválasztáshoz nem szükséges más csupán az adott negatív érzelme felismerése.

Milyen hatása van a virágesszenciáknak?

Ahhoz, hogy megértsük a rezgésalapú gyógymódok működését, tudnunk kell, hogy az ember nem egyenlő a fizikai testével, hanem, több szintű energetikai rendszer. Ezzel a finom energiarendszerrel lép kapcsolatba vagy kölcsönhatásba a virágokból kinyert esszencia.

A virágesszenciák lehetővé teszik a személyiség számára, hogy hozzáférjen Valódi Lényéhez. Egyfajta katalizátorként működik, mivel oldja a blokkokat, legyen az érzelmi vagy mentális. Ezek lehetnek akár ebben az életben szerzettek is, de karmikusak is. Segít feldolgozni a negatív élményeket, és azok elengedésére ösztönöz. Támogatja a szellemi és az érzelmi fejlődést, lebontja a hozott vagy szerzett traumákat. 

A virágesszenciák használhatóak átmeneti érzelmi probléma kiküszöbölésére is. A stressz és a negatív gondolatok -ma már tudományosan bizonyítottan- megváltoztatják a test kémiai struktúráját, ami fizikai betegségekhez vezet. A virágterápia képes egy olyan üzenetet továbbítani, mely törli a hibás és negatív érzelmi reakciót és helyreállítja a belső békét és nyugalmat.

A virágesszenciák egy gyógyító üzenetet hordoznak, mely ösztönöz, minden élőlényt az egészséges energetikai minták visszaállításra, ezáltal megteremtik a harmonikus egyensúlyt test-lélek- és szellem között.

A hétköznapi éltben átsegít az érzelmi és lelki válságokon, ezáltal hozzájárul az egészséges fizikai és szellemi közérzet kialakításához, majd fenntartásához.

A virágesszenciák szelíd, de hatékony gyógyírek a fizikai tünetek lelki hátterének gyógyításra. Nem változtatják meg a saját személyes akaratot, és nem okoznak kárt semmilyen téren. A virágterápiás módszer információt vagyis rezgést továbbít az energetikai rendszer számára, ahol beindul a regeneráció.

A virágesszenciák segítenek, hogy összhangban éljünk saját lelki és karmikus céljainkkal.

A virágterápia a betegségek lelki okainak gyógyításra ajánlott természetes gyógymód. A virágesszenciákat bárki használhatja előképzettség nélkül, mivel kizárólag az adott érzelmi állapotot kell figyelembe venni a megfelelő szer kiválasztáshoz.

Hogyan készülnek a virágesszenciák? 

A virágesszenciák többnyire úgynevezett napoztatós módszerrel készülnek. Ez azt jelenti, hogy a kiválasztott virágot leszedik, és egy forrásvízzel teli üveg (vagy kristály) tálba kiteszik a napfényre, általában 2-3 órára. Ezután leszűrik és fele-fele arányban feltöltik borpárlattal. Ez az úgynevezett anya tinktúra. Ezt tovább hígítják: az első lépcső az alapesszencia  (stock bottle), melyben 30ml  brandy-hez 2 cseppet tesznek az anya tinktúrából. A 2. lépcsőben a már felhasználásra kész , úgynevezett dosage bottle következik. Az alap esszenciából ( stock bottle) 2-2 cseppet tesznek a kiválasztott virágokból egy 30 ml üvegcsébe, mely forrásvizet és brandyt tartalmaz. 

Természetesen vannak gyártók, akik eltérnek ettől a hígítási és eljárási módtól. Ennek ellenére, mint látszik, minden estben, “csupán” a virág lenyomatával vagy információjával találkozik a mi, saját energetikai rendszerünk.

A virágesszenciáknál tehát nem a mennyiség számít, hanem a megfelelő hígítás, hogy képes legyen azokat a finom energetikai rendszereket harmonizálni, ahol az érzelmi elakadás vagy blokk található. 

Hogyan használjuk a virágesszenciákat?

Leggyakrabban a dosage bottle, vagyis a használatra kész hígításból érdemes közvetlen a nyelv alá cseppenteni a gyártó által meghatározott adagot. Ez lehet akár több esszencia keveréke , mely általában 2- 8 virágból állhat, de választható egyedi, vagyis mono esszencia is. 

Amennyiben alapesszenciából mi magunk szeretnénk előállítani a felhasználásra szánt esszenciát, akkor érdemes a következők szerint eljárni:

-egy 30 ml steril sötét üvegcsébe tegyünk 2/3 rész forrásvizet, vagy szénsavmentes ásványvizet, és 1/3 rész brandyt, esetleg vodkát. Az alkohol a tartósításhoz szűkséges, és helyettesíthető bio gyümölcsecettel vagy növényi glicerinnel is. A kiválasztott alap esszenciákból tegyünk 2-2 cseppet a üvegcsébe, és 10x rázzuk fel. Ebből fogyasztható napi 3-4 alkalommal 4-7 csepp .

a virágesszenciákat tehetjük krémekbe, vagy adagolhatók akár fürdővízhez, és készíthetünk belőlük borogatást is.

1. Natur vagy bio krémekhez az alap esszenciából tegyünk 10 cseppet ( 50gr krémhez)  majd jól keverjük össze. Csípések, horzsolások és egyéb bőrproblémák így kezelhetők. Bach virágesszenciákból  pl . a Vadalma vagy az Elsősegély esszencia kiválóan működik ezzel a módszerrel. Fokozható a hatás, ha virágvizeket vagy illóolajokat is teszünk hozzá.

2. Fürdővízhez is adagolhatók a virágesszenciák . Tegyünk egy kád vízhez 15-20 cseppet a kiválasztott esszenciából és jól keverjük össze. Kerüljük a túl forró hőmérsékletet, és legalább 20 percet töltsünk benne. Nagyon hatékony kisbabáknál alkalmazni ezt a módszert, de nekik kevesebb cseppet tegyünk a kiskádba! Az alap esszenciából maximum 2-4 csepp elég.

3. Borogatás készítéséhez tegyünk egy tálba langyos, tiszta vizet, majd válasszuk ki a megfelelő esszenciát és 2- 4 cseppet tegyünk bele. Áztassunk bele egy tiszta fehér ruhát , és amikor teljesen nedves, facsarjuk ki és tegyük a  fájó vagy sérült testrészre. Ez a módszer igen jól alkalmazható fizikai sérülések kezelésre.

Amennyiben több esszenciát választunk, vagyis keveréket szeretnénk elkészíteni, abban az estben minden egyes virágból csak annyit tegyünk bele, hogy ne lépjük túl a maximális cseppszámot. Pl. krémeknél 50gr-hoz 10 csepp szükséges, abban az estben, ha 5 féle esszenciát szeretnénk használni mindegyikből 2-2 cseppre lesz szükségünk.

-Ha nem szeretnénk használatra kész hígítást készíteni az alapesszenciákból, akkor egy pohár tiszta, szénsavmentes ásványvízhez tegyünk 4 cseppet (a stock bottle üvegcséből): ezt kortyolgassuk el a nap folyamán.

Legyünk kreatívak és bízzunk a saját megérzéseinkben! Ami fontos: nem a mennyiség számít,  hanem a jó választás és a megfelelő hígítás!

Hogyan adagoljuk a virágesszenciákat?

A használatra kész-gyógyír (Dosage bottle) esszenciákat a gyártó által meghatározott módon érdemes szedni. Az  általunk gyártott, Éden esszenciáknál ez leggyakrabban napi 3×7 csepp. A 30ml kiszerelés egy-egy kúrára elég , ami 2-3 hét lehet.

Természetesen nincs kőbe vésett szabály az esszenciák szedésével kapcsolatban. Íme néhány gyakorlati példa:

Akut helyzetben érdemes inkább gyakrabban, kevesebbet és rövidebb ideig  pl: napi 4×4 cseppet vagy óránként 4 cseppet szedni az esszenciákból. Ez a használati útmutatás vonatkozhat pl. az elsősegély csepp vagy az összetett virágesszenciák szedésére.

Régóta fennálló probléma esetén viszont ritkábban és hosszabb ideig javasolt az esszenciákat szedni pl:napi 2×7 cseppet. Ez a szabály vonatkozhat olyan magas hígítású esszencia keverékekre is, mint a csakra cseppek.

Az alapesszencia használatánál (stock bottle)  a hagyományos mód a következő: 30ml tiszta forrásvízhez és egy kevés brandyhez tegyünk 2-2 cseppet a kiválasztott esszenciákból ( 2-8 félét javasolt), majd 10x rázzuk össze az üvegcsét. Ebből napi 4×4 cseppet cseppentsünk közvetlenül a nyelv alá. 

Hogyan tároljuk a virágesszenciákat?

A virágesszenciákat -mint minden rezgés alapú készítményt- nem szabad közvetlen sugárzó eszköz mellé tenni. Ilyenek a TV, a rádió, a mobiltelefon, a számítógép és a mikrohullámú sütő. Továbbá ne tegyük hűtőszekrénybe, tároljuk napfénytől mentes helyen, szobahőmérsékleten. Fokozottan ügylejünk arra, hogy a cseppentőhöz ne érjen semmi. Mindig jól zárjuk vissza a kupakot, hogy az alkohol ne párologjon el és ne kerüljön semmi az üvegcsébe. 

Amennyiben szeretnénk magunkkal vinni az üvegcsénket, tegyük bele egy réztasakba ( kapható ma már egyes patikákban) . Alternatív megoldásként jól csavarjuk körbe alufóliával és igyekezzünk ne közvetlenül a mobiltelefon mellé tenni. Így sokáig megőrzi hatékonyságát!

Hogyan válasszunk virágesszenciát?

Az első lépés , hogy felismerjük magunkban az érzelmi, vagy lelki nehézséget amire megoldást keresünk. Ezután olvassunk utána, hogy melyek azok a virágok, akik képesek ezeket az egyensúlytalanságokat hangolni. Lehet akár meglévő fizikai tünetekre is az irodalmi leírások alapján esszenciát választani. Amennyiben nem szeretnénk végigolvasni a sokféle leírást, abban az estben a tünettárat is igénybe lehet venni.

 Régóta fennálló, nehéz probléma estén érdemes terapeuta, vagy kívülálló segítségét, tanácsát kérni.

Választhatunk egyszerűen intuitív módon is. Segítségül hívható az inga, vagy saját testtel történő tesztelési módszer.

A legegyszerűbb módszer: tegyük a kezünket az esszenciás üvegcsék fölé és amelyiknél azt érezzük, hogy vonz valamiért, azt válasszuk ki. Jól használhatók a virágokról készült  képek, fotók is. Amikor úgy érezzük, hogy valamiért egyes virágok jobban tetszenek mint a többi, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az a virág képes segíteni nekünk az adott probléma megoldásában.

Miért van szükség megerősítő mondatok használatára?

Dr Edward Bach úgy vélte, hogy a megerősítő mondatok, felerősítik és felgyorsítják azokat a folyamatokat, amiket a virágesszenciák indítanak el. A kimondott szó vagy mondat egy olyan pozitív rezgést kelt, mely megerősíti a hitet és az akaratot. Érdemes a mondatokat úgy összeválogatni, hogy azok, csak és kizárólag olyan szavakat tartalmazzanak, amelyek pozitívak és a cél elérést szolgálják.

Ilyenek lehetnek pl. “Megbocsátok magamnak!” vagy “Felépülök!” stb. Fontos, hogy kerüljünk minden negatív szót, még akkor is, ha az tagadó formában van (Pl: nem utálom többé..) Gyerekek helyett anyukájuk is mondhatja, abban az esetben, ha túl kicsik még, és nem tudnak beszélni. 

Kik szedhetnek virágeszenciát?

Virágterápiás készítmények bárki szedheti: akár csecsemő, akár idős ember. A virágesszenciák nem tartalmaznak semmilyen káros összetevőt, ezért biztonságosan adagolhatók. Lehetetlen túladagolni és nincsen semmilyen mellékhatásuk. Bármilyen más gyógyszerrel vagy terápiával együtt is alkalmazhatók.

Azok számára, akik fizikai vagy lelki problémáikra szednek gyógyszereket, és szeretnék kiváltani virágesszenciákkal, mindenképpen vegyék igénybe szakember segítségét! Mivel ilyen esetekben nem lehet egyik pillanatról a másikra átállni, fontos a fokozatosság, és a valós okok feltárása, megoldása!

Gyakran kérdezik, hogy terhesség alatt használhatóak-e a virágesszenciák. Igen, használhatóak a virágesszenciák és nem károsítják a baba fejlődését. Azonban célszerű olyan esszenciákat választani, melyek kizárólag a mama aktuális lelki állapotát veszik figyelembe és a közérzetét javítja. Nem érdemes mélyreható lelki és szellemi munkába kezdeni, mert az okozhat érzelmi válságot is. A virágesszenciák használatánál ugyan nagyon ritkán fordulhat elő ilyen jellegű visszahatás, erre azonban mégis ügyelni kell.

Állatok is kaphatnak virágesszenciákat, nagyon gyorsan és pozitívan reagálnak rá. Minden állatnak lehetnek érzelmi problémái amelyet ily módon, sikeresen lehet kezelni.

Honnan fogom tudni, hogy hatnak a virágesszenciák ?

Ellentétben a kémiai gyógyszerekkel, a virágesszenciák nem elnyomják a tüneteket, hanem ösztönöznek a magasabb tudatosság elérésre.

Egyes embereknél nagyon hamar beindulnak a pozitív változások. Ez elsősorban abban nyilvánul meg, hogy jobban meg tudnak birkózni az aktuálisan rájuk háruló terhekkel. Kiegyensúlyozottabbá  és nyugodtabbá válnak, ezáltal képesek jobban, könnyebben és hatékonyabban élni mindennapjaikat.

A gyermekek nagyon gyorsan reagálnak az esszenciákra, legtöbbször maguk is szívesen beszámolnak érzelmi változásaikról.

Mélyebb és régóta fennálló terheknél sokszor lassabban érzékelhető a hatás. Egyfajta érzelmi munka indul el, melynél előfordulhat, hogy előkerülnek régen elnyomott, eltemetett traumák. Álmok vagy megérzések formájában is felbukkanhatnak. Érdemes naplót vezetni minden feltörő gondolatról vagy megérzésről: segíti a belső munkát és segítséget nyújt az adott probléma valódi okainak feltáráshoz.

Amennyiben nem érez semmilyen hatást, az azt jelenti, hogy még nem áll készen a megdolgozni kívánt lelki vagy érzelmi probléma feltárásra. Ebben az estben érdemes képzett terapeutához fordulni.

 Milyen betegségek kezelhetők virágesszenciával?

A virágterápia nem helyettesíti a rendszeres orvosi ellenőrzést, fizikai betegségek idején minden estben keresse fel kezelőorvosát!

A virágterápia felfogható egyfajta öngyógyító rendszerként, melynek javasolt alkalmazási területe igen széles. Szinte nincs olyan érzelmi, vagy lelki nehézség, melyre ne lenne virág-vagy kristály, ami képes a negatív érzést visszafordítani. Használatukkal a fizikai tünetek is megszüntethetők. A holisztikus gondolkodás szerint nem különül el a test és a lélek: minden fizikai betegség mögött egy negatív energiaminta áll.

A leggyakoribb problémák, melyeket virágterápiával lehet orvosolni:

szorongás és félelem: legyen az konkrét dologtól vagy meghatározhatatlantól

-reménytelenség, elveszett bizalom, elfojtott érzelmek

-stressz, alkalmazkodási nehézség, trauma: testi vagy lelki

-örömtelenség, kiégett érzelmek, pesszimizmus

-elvesztett önbecsülés, önvád, önbizalom hiány

-elvesztett szellemi és spirituális érzékenység

-túlzott aggodalom, hiperaktivitás, dühkitörések, agresszió, koncentráció hiánya

– elszigetelődés, kirekesztődés a társadalomból, érdektelenség, depresszió

– bánat, szomorúság, elhagyatottság, veszteség.

Természetesen a felsorolás csak egy kis ízelítő, a lehetőségek száma szinte végtelen!

Amikor a kibillent érzelmi egyensúly helyreáll, egyszerűen elindul egy kiteljesedés mind lelki, mind érzelmi szinten. Azok a betegségek, melyek kiváltó oka egy-egy energetikai zavar volt, fokozatosan megszűnnek.

A virágesszenciáknak pozitív hatással vannak az egész energetikai rendszerre, harmonizálják az aurát, a csakrákat, a meridiánokat. A megfelelően működő csakrák képesek, Kozmikus Energiát felvenni, azt tovább adni a nadiknak vagyis energiavezetékeknek, majd az idegrendszernek, eljutva a vér-és nyirokkeringésbe, így az összes sejthez. Ez a mechanizmus magyarázza azt, hogy energikusabbak és egészségesebbeknek érezzük magunkat, amikor virágesszenciát szedünk.


 

 

  

 


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.